Pozor, lovil vas bo nov radar

4. 5. 2017  Avtor: V. L.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo ima nov stacionarni merilnik hitrosti vozil. Tega so redarji začeli uporabljati ta mesec. Kot smo izvedeli, ga bodo postavili predvsem tja, kjer uporaba radarja, ki je nameščen v beli Pandi ni bila mogoča. Nov radar je postavljen na trinožni podstavek, z njim pa bodo nadzorovali hitrost vozil v centrih naselij, prednostno v bližin šol, vrtcev, cerkva ter ostalih objektov, kjer se giblje večje število pešcev in kolesarjev.


Skupna občinska uprava Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Vrhnika, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Gorenja vas - Poljane, Žiri, Borovnica, Log - Dragomer in Horjul, bo odslej poleg že obstoječega stacionarnega merilnika hitrosti, uporabljala tudi nov stacionarni merilnik hitrosti motornih vozil. Ta se od starejšega razlikuje predvsem v tem, da je bistveno manjši. Ob meritvah bo postavljen na trinožnem stojalu, ter tako bolj prilagodljiv pri postavitvi na mestih, kjer redarji ne morejo uporabljati starega merilnika, ki je nameščen v osebnem vozilu. Uporabljati se bo pričel v mesecu maju.


»Nov samodejni merilnik hitrosti se bo prioritetno uporabljal na krajih, kjer zaradi neprimernih parkirnih mest ne moremo uporabljati starega merilnika, ki je vgrajen v vozilu Fiat Panda. Kraji, kjer bo uporabljen nov samodejni merilnik so tako predvsem centri naselij, kraji v bližini šol, vrtcev, cerkva ter ostalih objektov, kjer je večje število pešcev in kolesarjev, oziroma kraji, kjer je povečana prisotnost najbolj ranljivih kategorij udeležencev v cestnem prometu,« pravijo na MIRED-u. Kot smo še izvedeli bodo mesta merjenj izbrana skupaj s predstavniki Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, predstavniki občin, policisti, ter tudi na podlagi predlogov občanov. Z novim sistemom naj bi še bolj učinkovito varovali najbolj ranljive skupine udeležencev v cestnem prometu, nov radar pa naj bi prispeval tudi k dvigu kvalitete bivanja občanov, saj je hitrost po vseh kazalnikih eden izmed poglavitnih razlogov za hujše prometne nesreče v naseljih.