Predsednik Pahor čestital občini

8. 6. 2017  Avtor: V. L.

Vrhunec praznovanja desete obletnice obstoja občine je potekal v obliki slavnostne akademije v večnamenski dvorani lokalne osnove šole. Poseben pečat jubileju pa je dal predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril pomen manjših občin, hkrati pa je župan Miran Stanovnik podelil tudi občinska priznanja.Predsednik Pahor je izpostavil, da je v prvi polovici devetdesetih, ko je bil še poslanec, imel pomisleke nad oblikovanjem tolikšnega števila občin, a je kasneje zaradi pozitivnega učinka sprememb lokalne samouprave, spremenil mnenje. Po njegovem je za majhne lokalne skupnosti, sploh če so zelo daleč od urbanih središč ali pa če se nahajajo v senci velikih mest, kot na primer log-dragomerška občina, nuja, da se osamosvojijo in peljejo lastno vizijo razvoja. V nasprotnem primeru se rado zgodi, da ostanejo pozabljene. V luči svetovnih dogodkov je spomnil še na strpnost in medsebojno razumevanje ter s tem zagotavljanje svetle prihodnosti bodočim rodovom. Vsem občanom je ob jubileju čestital, županu Stanovniku pa izročil protokolarno darilo – slovensko zastavo.

Log-dragomerško občino so poslanci izglasovali 30. 5. 2006, s čimer se je odcepila od vrhniške občine. Gonilno silo pri ustanovitvi so predstavljali posamezniki iz krajevnih skupnosti Log in Dragomer. Uradno je začela delovati s prvim januarjem naslednjega leta. Do sedaj je sprejela nekaj sto različnih občinskih aktov, med drugim tudi strategijo razvoja občine, kar je aktualni župan Stanovnik na prireditvi označil kot zelo pomemben dokument. V luči nedavne nesreče v Kemisu je spregovoril o varovanju okolja - da bo potrebno tudi v lokalnem okolju biti pozoren na morebitne tempirane bombe, pa tudi o sodelovanju z občani, katerih konstruktivni nasveti in kritike so vedno dobrodošle. Svoj govor je sklenil z besedami: "Ponosen sem, da sem lahko vaš župan."

Na prireditvi so najprej podelili priznanja - tako imenovane "Županove 5ke". Prejeli so jih Nogometni klub Dragomer, Žabice (Šolsko športno društvo Log-Dragomer), dvigovalec uteži Juš Rožnik Novak in boksar Jaka Martinčič.
Višja priznanja, tako imenovani »grb občine« pa sta prejela Ciril Krašovec in Simon Perko.

Simon Perko je v bivši KS Dragomer-Lukovica deloval vrsto let kot aktivni član gradbenih odborov krajanov, ki so gradili javno infrastrukturo in športna igrišča. V vodstvu KS Dragomer-Lukovica je deloval v letih 2002-2006. Bil je med pobudniki za ustanovitev samostojne Občine Log - Dragomer. Skupaj z ostalimi pobudniki je kot podpisnik »Pisma o sobivanju v novi občini« postavil temelje za ustanovitev nove Občine Log - Dragomer. V zadnjih letih se bori za ohranitev javnega dobra, zgrajenega z rokami krajanov, prizadeva za izboljšanje občinske infrastrukture ter potekanje stalne in objektivne komunikacije med občinskim vrhom ter občani. Za tovrstno dejavnost je dobil iskrene pohvale tudi s strani župana, ki je v svojem dopisu povedal občanom: "Kakšno srečo imamo, da med nami živi g. Perko, ki opravlja dobro delo za ljudi …"

Ciril Krašovec je bil pobudnik razvoja športa: je eden od ustanoviteljev Športnega društva Dragomer Lukovica, pobudnik nekdaj množično obiskanih pohodov na Ključ, glavni pobudnik širitve športnih panog iz treh sekcij (nogomet, šah, smučanje) na 6 novih: balinanje, odbojko, planince, košarko, strelce in splošno rekreacijo. Organiziral in vodil je izgradnjo športnega parka Dragomer, zgrajenega s prostovoljnim delom športnikov. Sodeloval je pri vseh akcijah za uresničitev referendumskega programa, financiranega iz krajevnega samoprispevka, s podporo obrtnikov, sveta KS in občinske Telesno kulturne skupnosti.

Ustanovil in vodil je smučarsko sekcijo, ki je dosegala dobre rezultate na republiških tekmovanjih. Na pobudo g Koštomaja je ustanovil še lokostrelsko sekcijo, soorganiziral je preko 100 tekmovanj, tudi državnih prvenstev. Člani sekcije so se udeleževali republiških tekmovanj in celo nekaterih v tujini ter kot ekipa in kot posamezniki dosegali odmevne rezultate. Športnemu društvu je predsedoval dva mandata. V času njegovega mandata je bilo društvo imenovano za najboljše vaško športno društvo v Sloveniji in Jugoslaviji.
Ob 10-letnici športnega društva je KS zmagala na tekmovanju za najboljšo KS v športni rekreaciji. Društvo je bilo dobitnik Bloudkove nagrade, Ciril Krašovec je leta 2002 prejel posebno priznanje Športne zveze Vrhnika za 25 let dela v ŠD Dragomer- Lukovica, ob 30-letnici društva leta 2006 pa zlato plaketo Športne zveze. Po težki bolezni v letu 2013 je ostal zvest športu. Dal je pobudo in vodi vsakodnevno jutranjo telovadbo, na katero prihaja za naše okolje neverjetno veliko, od 20-27, starejših in srednje generacije.
Cirila Krašovca odlikujejo vztrajnost, delavnost, sistematičnost pri iskanju najboljše rešitve in pripravljenost deliti svoje znanje in izkušnje pri razvoju športa.


Dobro uro dolg program je bil prežet s kulturnimi točkami v izvedbi: Mladinski pevski zbor Log - Dragomer, Folklorna skupina Nageljček, Orffov orkester OŠ Log - Dragomer, godalni orkester Glasbene šole Vrhnika ter Petra Herič na violini in Daniel Šimek na harmoniki.  

Po uradnem delu je sledilo še veselo druženje v zunanjem atriju šole.

 

Galerija fotografij