Spletni Bonton

 

Veseli nas, da ste obiskali našo spletno stran in ta je tu predvsem zaradi vas. S pomočjo spletne streni in drugi kanalov želimo vzpodbujati, vzpostaviti in razvijati dialog z občani in drugimi zainteresiranimi javnostmi. Veseli bomo vseh vaših komentarjev, vprašanj pa tudi kritik, pa vendar vas prosimo, da upoštevate bonton komunikacije.


Tako kot v realnem življenju obstajajo določena pravila in prepovedi, ki usmerjajo naše vedenje in pravijo kaj je prav in kaj ne, to velja tudi na spletu.


Opozarjamo vas, da v občini Log - Dragomer ne toleriramo nikakršnih vsebin (besedil, slik ali video posnetkov) ali ravnanj:

 • ki so spotakljivi, opolzki, pornografski, ki ogrožajo, pozivajo k nasilju, so diskriminatorni, rasistični, žaljivi, ki ponižujejo druge, so zavajajoči ali nezakoniti, niti vsebin, ki kršijo pravice tretjih (vključno z avtorskimi in osebnimi pravicami);
 • ki negativno vplivajo na brezhibno delovanje naše spletne strani (npr. dokumenti s škodljivimi virusi);
 • katerih avtorji so anonimni uporabniki.


Pridržujemo si pravico izbrisati, ne upoštevati in ne odgovoriti na sporočila, pripombe in prispevke, ki ne ustrezajo tem pravilom.


Obenem vas pozivamo, da se na spletu vedno držite naslednjih zapovedi (povzeto po varniinternet.si):


 1. Zavedaj se, da je na drugi strani človek Računalnik sam po sebi ti ne more ničesar odgovoriti, saj ne zna misliti. Zato imej vedno v mislih, da karkoli boš napisal/a na spletu, bo to vedno lahko nekdo prebral. To, da sogovorniku ne gledaš v oči med klepetanjem, naj te ne zavede. Na spletu se vedno pogovarjaj tako, kot bi se z nekom pogovarjal/a v resničnem življenju.
 2. Drži se enakih pravil  obnašanja kot sicer v življenju Če v realnem življenju lepo govoriš, se ne norčuješ iz drugih ljudi, jih ne zasmehuješ, ponižuješ ali o njih širiš grdo besedo, ne obešaš svojih osebnih fotografij na javnih mestih, se ne pogovarjaš z neznanci … potem se tega drži tudi v virtualnem življenju. Nepremišljena dejanja na spletu imajo namreč lahko zelo podobne posledice kot v realnem življenju izven spleta.
 3. Najprej se seznani z virtualnim okoljem Kamorkoli na spletu vstopaš na novo, se pozanimaj o njihovi politiki delovanja in kakšne nastavitve zasebnosti ti na tej spletni strani omogočajo.
 4. Poskrbi za svoj dober zgled Tako kot v realnem življenju, se tudi na spletu primerno izražaj in ne širi neprimernih vsebin v obliki videoposnetkov, fotografij ali komentarjev.
 5. Ne “prilivaj olja” v internetnih vojnah Ne sodeluj v internetnih debatah, kjer so zaradi prepričanja v lastno mnenje nekateri pripravljeni iti zelo daleč in žaliti nasprotno misleče. Takšnim stranem se izogibaj in ne poskušaj drugim vsiljevati svojega mnenja.  
 6. Spoštuj zasebnost drugih Tako kot želiš, da drugi spoštujejo tebe in tvojo zasebnost, to upoštevaj tudi ti. Kadar razmišljaš o spletni objavi informacije ali fotografije, ki vključuje tudi koga drugega poleg tebe, se vprašaj, kako bi se ti počutil na mestu tega prijatelja in ali bi lahko s tem ogrozil njegovo zasebnost.
 7. Ne zlorabljaj moči Na internetu lahko zelo hitro nekoga postavimo v podrejen položaj in ga ponižamo. Vsako informacijo, ki jo o drugemu objavimo na spletu, lahko namreč vidi v kratkem času veliko število ljudi. Te moči ne zlorabljaj, saj ti bo lahko kasneje žal, ko boš videl/a resnično veličino posledic svojega dejanja na spletu, kjer takoj po objavi izgubiš nadzor nad širjenjem te objave.
 8. Bodi prizanesljiv do napak drugih Če nekdo objavi fotografijo ali komentar, ki te užali ali prizadane, ga na to opozori in ga prosi da to odstrani. Nikakor pa se ne maščuj in mu ne vračaj s podobnim dejanjem, saj boš s tem ustvaril/a začaran krog, iz katerega se boš težko izvlekel/la.