Na Grivi 5, 1351 Brezovica; Upravni center: Loška cesta 12
1358 Log pri Brezovici
V naših gospodinjstvih večino obrokov kuhamo. Smo se kdaj opazovali, ali se pri kuhanju vedemo energetsko varčno? Če že skrbite, da s čim manj energije skuhate vse potrebno, vam čestitamo. Prav vsem pa ponujamo nekaj nasvetov, kako biti energetsko učinkoviti v svoji kuhinji.
Energetsko varčno obnašanje
· Kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je plošča še nekaj časa vroča. Iz enakega razloga tudi električno pečico izklopimo približno 5-10 minut pred koncem peke.
· Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Posoda naj bo približno enake velikosti kot je grelna površina, tako lahko prihranimo tudi do 50 % toplote.
· Vodo zavrimo v pokriti posodi in jo kuhajmo s pokrito pokrovko, če vrsta jedi to dopušča. Pri odkriti posodi se izgubi vsaj dve tretjini energije.
· Kuhajmo v primerni količini vode.
· Izbirajmo kuhalno posodo iz dobro toplotno prevodnih materialov, kjer se toplota enakomerno porazdeli.
· Pri kuhanju lahko uporabljamo ekonom lonce za hitro kuho. Z uporabo le-teh prihranimo do 50 % časa in do 30 % energije.
· Odtalimo zamrznjeno hrano preden jo kuhamo.
· Pri starejših pečicah redno preverjajmo, če vrata dobro tesnijo.
· Vrat pečice ne odpirajmo po nepotrebnem, saj s tem znižujemo temperaturo v pečici.
· Uporaba ventilatorja v pečici omogoča peko tudi pri temperaturi, ki je od 20°C do 40°C nižja, kot pri peki brez ventilatorja.
· Če je le mogoče, pecimo več jedi hkrati.
· Jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah.
· Za opekanje manjših količin kruhkov uporabimo opekač, s čimer porabimo
3-krat manj elektrike kot pri uporabi pečice.
Na kaj smo pozorni pri nakupu štedilnika
· Ko se odločimo za nakup nove pečice, izberemo takšno, ki ima dobro izolirano steno in večplastno steklo na vratih.
GOLEA - Ustvarjamo obnovljivo prihodnost!